School

In 2004 begon de bouw van de Karuna School in het plaatsje Telkot in de Kathmandu vallei. In 2006 gingen de eerste kinderen naar school. Naast dat we voor een mooi schoolgebouw hebben gezorgd, proberen we ook met aandacht onderwijs van zo groot mogelijke kwaliteit te bieden.
U kent vast het beeld van een school in een ontwikkelingsland: armoedig, tochtend, slecht opgeleide leraren en geen materialen. Ook de manier van omgaan met de kinderen trof ons toen we les gaven op een schooltje in Nepal gedurende een paar maanden in 2001.

Op de Karuna school gaan kinderen in de leeftijd van 2 tot 7 jaar met veel plezier naar school. Leren door het doen van spelletjes, het zingen van liedjes, creatieve vakken en het vrije spel element vormen de basis van het curriculum van de Karuna school. Natuurlijk zijn er ook lessen gewoon uit een boek. Spelenderwijs leren is nieuw in Nepal. Er zijn een aantal organisaties die dat ook doen en we zien een groeiende interesse onder de Nepalezen voor deze vorm van onderwijs.

Onze leraressen volgen trainingen om dit type onderwijs te kunnen geven. Daarnaast worden leraren/leraressen uit de omgeving ook weer opgeleid op de Karuna School.
Een van de leraressen zei eens: ” de leerlingen die hier naar school komen hebben echt gelukt; ze mogen zijn wie ze zijn en hoeven niet bang te zijn voor hun leraar en een tik met de stok zoals ik dat vroeger wel had op school.”
 
Ook de bewoners uit het dorp worden steeds enthousiaster. In eerste instantie kregen we vragen of de kinderen wel konden leren zonder boeken. Door ouderbijeenkomsten te organiseren waarbij de ouders dezelfde spelletjes als de kinderen mochten doen, realiseerde ze zich dat je wel degelijk een heleboel leert op die manier. Ze vonden het naast best moeilijk vooral heel leuk om te doen. Echt een eye- opener dus!